Základní nápoj italského způsobu přípravy kávy. Špičkově pražená italská káva Pellini. Naprosto famózně a s láskou láskou připravovaná Baristy Trdlokafe. K dispozici jako single nebo double shot a také s mlékem.
Káva espresso je jen jedna. Neexistuje více jejích variant. Není žádné piccolo. Není ani malé nebo velké espresso. Espresso je jen jedno.
Espresso je základním nápojem italského způsobu přípravy kávy. O espressu je soutěž World Barista Championship.
Základní definicí espressa je tato věta: Espresso je nápoj o objemu 30 ±5 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů.
Sleduje se však více parametrů a ty by měly splňovat tyto normy:
- Hmotnost porce mleté kávy 7 - 9 g
- Výstupní teplota vody z kávovaru 88 - 92 °C
- Teplota nápoje v šálku 67 °C ± 3 °C
- Vstupní tlak vody 9 bar ± 1
- Doba extrakce 23 sekund ± 2,5 sekundy
- Viskozita při 45 °C > 1,5 mPa s
- Oleje > 2 mg/ml
- Kofein < 100 mg/šálek
- Objem nápoje v šálku včetně cremy 25 ml ± 2,5
Každá káva má však jiný potenciál. A o to tu vlastně jde. Umění Baristy je uměním proto, že je jeho cílem přijít na to, v čem tkví potenciál kávy, se kterou pracuje. Moderní pojetí espressa tedy doporučuje mírnou úpravu parametrů tak, aby barista získal z kávy její nejlepší potenciál. Měnit může teplotu vody, tlak a gramáž mleté kávy na porci (7,5-11 g).
Extrakt obsahuje vodu, aromatické oleje, kyseliny, cukry, karamely, kofein; crema na povrchu pak ještě CO2. Crema má oříškovou barvu, může být kropenatá. Nápoj je viskózní emulze. Zážitek zprostředkovává silná koncentrace chutí, kde se snoubí přirozená sladkost, acidita a hořkost. Dochuť má být příjemná a má přetrvat několik minut. Je to tedy především chuť, co určuje kvalitu nápoje, nikoliv barva a pevnost cremy.
Filozofií tohoto nápoje není rozjímání a hodinové upíjení v kavárně, ale rychlá objednávka a konzumace na dva až tři loky u baru.
My v Trdlokafe kávu připravujeme z precizně vybírané brazilské arabiky (80 %), kterou dalšími dvaceti procenty doplňuje robusta. Obojí praženo ve špičkové italské pražírně Pellini. A poté precizně a s láskou připravováno špičkovými Baristy Trdlokafe.
Baristé v Trdlokafe jsou na přípravu espressa trénování dlouhé desítky hodin, aby Vám byli schopni připravit espresso, které bude opravdovým zážitkem. A navíc - my v Trdlokafe nejsme jen prodejci špičkových produktů. Ale jsme lidé, jejichž posláním je dělat druhým lidem radost a zlepšovat jim den. Vyzkoušejte naše espresso a nechte se nakazit skvělou náladou našich lidí. Těšíme se na Vás! ❤️
Na výběr je:
dle síly kávy:
- single shot - 8,5 g kávy
- double shot - 16 g kávy
dle množství:
- bez mléka
- s mlékem